Egy angol ház újjászületése - 3. rész
2018. május 04. írta: Pajer

Egy angol ház újjászületése - 3. rész

9540f569a75ea3fa403de9582673301c.jpg

(fotók: pinterest - terraced house)

Az eddigi részekben megpróbáltam bemutatni, hogy az angol házépítési hagyományok nem csupán technikailag, de néha logikailag is különböznek az otthon megszokott metódusoktól. Arról is szó volt, hogy a házválasztásnál,  jót rossz helyen vagy  rosszat jó helyen elmélet alapján válasszunk-e. Mi az utóbbi mellett döntöttünk. (ha vissza akarod nézni, akkor a sorozat Facebook-oldalán ezt könnyen megteheted)

Két hónap keresgélést követően, ráakadtunk „álmaink” házára. Igaz már a hirdetés alapján is látszott, hogy enyhén szólva elhanyagolt, de az igazi lepukkadt arcát a birtokbavételt követően, üres állapotában mutatta meg. Nem tagadom, erős fantázia kellett hozzá, hogy meglássuk a benne rejlő lehetőségeket. A másik fő gond az volt, hogy 6 hetünk maradt a beköltözésre.

 A hirdetés képei és a valóság

Ez az idő kb. arra volt elég, hogy a nagyobb átalakításokhoz a bontásokat elvégezzük, azután meg szép lassan haladjunk. Persze a birtokbavételig is tervezgettünk, de már csak akkor lehetett konkrétan méricskélni, amikor  már volt kulcsunk. A sok apró terv mellett a legfontosabb cél az volt, hogy a konyhán keresztül megközelíthető fürdőszoba eltűnjön, az étkezőből a kis kertbe jussunk  és ne egy falat kelljen bámulni, így a fürdőnek kellett valami helyet találni.   Erre rengeteg jó példát találtunk, igaz nem mindegyiket a mi pénztárcánkhoz méretezték.

Hova is rakjuk a fürdőt? Először megpróbáltuk a lehetetlent: hátha elfér  a lépcső alá. De oda csak egy vécét és esetleg egy kézmosót lehet beszorítani, azt is csak nagyon szűkösen. Ezt a helyet meghagytuk hát a mosógépnek.  Maradt a végső megoldás, a régi konyhából csíptünk le egy kicsit.

A másik megoldandó probléma,  az  emeleten is úgy kialakítani egy  vizesblokkot, hogy ne tegyük tönkre a szobát. Ameddig az előző kérdésre rengeteg jó példát találtunk, addig erre csupa rosszat. Minden esetben vagy egy teljes szobát buknánk, vagy ha az egyik szobából csípünk le egy fürdőszobányit, akkor egy használhatatlan lyuk marad a végére.

A végső megoldás az lesz, hogy fönt össze fogunk nyitni két szobát és így tudunk kettőből három helyiséget csinálni.

Nagy nehezen túljutottunk a belső rész megtervezésén, de dűlőre kellett jutni a külső homlokzat rendbetételével is. Minden álmom volt, egy piros téglás ház, de nekünk ez a ” csodálatos” folyami kaviccsal beszórt vakolat jutott, egy ronda üveges ajtóval párosítva.

Sok háznál gond a 100-150 éves téglák lepattogása, széttöredezése, erre egyetlen jó megoldás a vakolat.

 

Ez valami borzalom, olyan érzésem van amikor ránézek, mintha egy panelházat látnék. Két lehetőségem van, vagy leverem vagy lefestem.  A leverésnél számolni kell vele, hogy ez az anyag lerántja a tégla külső rétegét,  az  biztos csodásan nézne ki, de biztos meg fogom próbálni, persze ezen kívül is lesz még rengeteg tennivaló az elejével, valószínűleg ezek lesznek az utolsó műveletek.

5dc0346add7ffb614d737c5e247e331c_2.jpga25aa48bdb4aa00eadc1694c169750d1.jpg4dbcdefef8287cccae04a8026e60268d.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

a., valahogy a téglafal visszahozása     b., egy szép fekete angol ajtó     c., téglakerítés

2e3ad361e3bac05cdf4b4cc7e23b7310.jpg1d8e413e591a81f90640c80a374301fc.jpg3ea2fd8660ef27d47a1cbe071e11c731.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d., a házszámot, vagy a ház nevét megjelenítő ólomüveg ablak   e., oldalcsempés bejárat   f., a viktoriánus kort idéző, csempézett bejárat

 

Egy biztos, az elkövetkező hónapokban nem fogok unatkozni. A következő részben benézünk a padlódeszkák alá és megoldunk egy két villany, fűtés és vízszigetelési problémát.

 

Csatlakozz  a  Egy angol ház Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyangolhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2014645345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása