Mit rejt a padló?
2018. május 25. írta: Pajer

Mit rejt a padló?

A kulcsátvétel utáni első örömök egy kicsit alábbhagytak, amikor a kollégám tanácsára elkezdtem felmérni az állapotokat a földszinti padló alatt. Azt már egy korábbi részben részletesen kifejtettem, hogy ezeknek a régi viktoriánus házaknak a földszintje nem érintkezik közvetlenül a talajjal, a padlózat alatt átlagosan 60-100 centi rés van. A nappali és az előszoba szemrevételezése után egy kicsit megnyugodtam, mert minden száraz volt. A nappaliban megtaláltam a régi kémény alapjait, ami egy ilyen ház jellegzetessége. Sajnálom (a feleségem annál jobban örül), hogy ezt a mi házunkból elbontották, de tény, hogy iszonyatos mennyiségű teret foglal.

Ezek a kémények általában a ház közepén futnak fel, jobb esetben a szomszédos ház közös falánál, de többségében az épület geometriai közepén, ezzel tökéletesen lehetetlenné téve a helyiségek egybenyitását. Ezek nem csak kémények, hanem nyitott kandallók is, helyiségenként külön légjáratokkal, azaz egy ilyen építmény minimum négy kéményt foglal magába

A kémények száma alapján már az utcáról simán be lehet lőni a ház típusát, ahonnan nézve szinte mindegyik egyformának tűnik. A hat kémény például elárulja, hogy az egy három hálószobás (azaz fent van három szoba) ház hogy a konyha feletti rész is be van építve az emeleten. Ha csak négy kémény virít akkor az csak két hálószobás ház egy toldalékkonyhával.

Látszik, hogy a szembe szomszédnak a ház közepén van a 4 db kéménye és 2 db a konyhai homlokzaton, azaz ez 3 hálószobás, és a konyha felett is be van építve.
 

Rengeteg házban a meglévő kandallót átalakítják „kamu” elektromos, vagy gázkandallóvá. Nekem a gázos megoldás szimpatikusabb, de ez sajnos a mi esetünkben nem kivitelezhető. Az előbbiek elterjedése a magyartól eltérő fűtési szokásból eredhet. Itt az a megszokott, hogy maga a központi fűtés, reggel megy kb. két órát, este lefekvés előtt hármat, és ezt a meleget kell beosztani. Ez érthető is, hiszen ezeknek az öreg házaknak ugyan a felfűtése könnyű, de nem tartja a hőt és melegen tartása, szinte kivitelezhetetlen célkitűzés. Na ezért jön a kamu kandalló, ami pillanatok alatt meleget csinál a nappaliban, ahol a család jó esetben a szabadidejét tölti. Itt láttam először kerti kályhát is, mert a másik kedvelt közös tér a kert (az a 4x4 méter), ahol a legmelegebb nyári estéken is pillanatok alatt hideg lesz, ha elmegy a nap.

Fent a klasszikus étkező, alul a gáz, elektromos és a kerti kandalló

 

Túllépve az előző témán és azon, hogy száraz volt a nappali és az előszoba alatti terület, felnyitottam a konyha padlóját és minden addigi jó kedvem elillant: ott állt a víz. Először is meg kellett fejtenem, hogy honnan a csudából folyik oda. Az előző tulaj nem volt a rendszeretet mintaképe és a kb. húsz éve elkezdett és soha be nem fejezett felújítás összes szemetét a kerti folyosón tárolta. Ez az a rész ahol a ház elkeskenyedik és nem ér össze a szomszéddal, kb 120 cm széles, hogy fény jusson a konyhába. Ahogy lenni szokott a vízelvezetés eldugult, az eresz szintén, a falon kívül vezette az esővizet, a mosogató csövéhez már nem fért hozzá a nagy kupitól, így minden ami víz, eső vagy mosogató, a konyha alatt landolt. Az első ijedtség után,a megoldás könnyen jött, a vizet gyorsan elvezetni, kilomolni a padló alól, szárítani és újra deszkázni. A régi, több mint száz éves vörösfenyő padló jó lesz még valamire.

A másik előnye a történetnek, hogy így könnyebben lehet vizet és villanyt szerelni.

Most négy fontos teendő van a tervezett átalakítások megvalósításáig: a ki és bemenő víz átvariálása, a meglévő villany szétosztása (ha például bekapcsoljuk a sütőt, ne égjen le a ház), a rohadások, hibák megtalálása és az új fűtés kiépítése.  A második részben a vizet és a fűtést kiveséztük, a szennyvízzel meg egyszerű dolgunk volt, mivel itt azt kívül vezetik.

A villany itt érdekes dolog. Emlékeim szerint otthon, több gerincvezetéket építenek ki, amiről leágaznak a konnektorok, kapcsolók, stb. A mi házunk esetében ez kb. 12 biztosítékot jelentett. Itt szintenként három, egy a világítás, egy a konnektorok, egy a nagyfogyasztóé azaz tűzhely, villanymelegítő. Szépen elindulnak a biztitáblától az első konnektorig, ott kötnek és mennek tovább, igaz minimum 2,5-ös tömör réz kábellel. Azon, hogy foglalatról kötnek foglalatra nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek.

Persze van a nálunk is megszokott biztosíték kismegszakító, de még a mai napig lehet kapni a TESCO-ban a hagyományos drótot amire rá van írva milyen terhelésre tudjuk megblankolni  megpatkolnia biztosítékot.

Pedig az angolok úgy félnek az áramtól mint a tűztől. Amíg a gázt egy sima forrasztott 15-ös rézcsőbe vezetik (mint nálunk a fűtést, vagy a vizet), addig itt minden dugaljban van olvadó biztosíték és csak egyféleképpen lehet bedugni (azaz a fázis és a 0 mindig megegyezik), minden konnektor kapcsolható és a lámpát is 1,5-ös rézkábelen kötik.

                                         A konyhai gázcsonk 

 

A padló alatti elvezetés miatt nagyon egyszerű a kötögetés, átalakítás. Nem véletlen, hogy a gépészek és villanyszerelők fő szerszáma az akkus körfűrész, és most már azt is értem, mire jó a 12mm-es vágásmélységű kis körfűrész, ami otthon teljesen értelmetlennek tűnt számomra. Ha új kötésnek nyílást vágunk a padlón, nem csak arra kell figyelni, hogy ezt a gerenda közepénél tegyük, hanem arra is, hogy ne vágjuk el az esetleg ott rejtőzködő fűtéscsövet. Elkél az óvatosság  a padló visszaszögelésénél is, mert nagyon könnyen telibe csaphatunk valamit.

A jövő héten fényt derítünk a fürdőszobai padlószőnyeg titkára, és elárulom, hogy miért gondolták a kőműves kanálra, hogy kolbászsütő.

Csatlakozz a Furdancs és a  Egy angol ház Facebook-közösségéhez és kövess minket az Instagramon

Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyangolhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7614645357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása