Házvásárlás Angliában
2019. február 26. írta: Pajer

Házvásárlás Angliában

Nagy része az Angliában dolgozó honfitársaimnak szerintem előbb utóbb elgondolkodik azon, hogy nyugdíjas évei kezdetekor felmondják az albérletüket és hazaköltöznek, vagy még időben (kb 20 évvel előtte)  megpróbálnak venni egy számukra megfelelő ingatlant. Az ok egyszerű, az Angliában jól működő életpálya alapján könnyen kiszámítható, hogy 66 éves korra milyen jövedelme számíthatunk.

image

Az én esetemben be kellett látni, hogy a kalkulált nyugdíj nem lesz elegendő egy normális otthon bérlésére öreg korunkba, így belevágtunk a nagy kalandba, egy ház megvételébe Angliában.

Magyarországtól eltérően itt azért több fajta ingatlan van:

Leasehold – Ebben az esetben magát az épületet vesszük meg az alatta lévő területet béreljük, nem árt tisztázni, hogy mikor jár le és, mennyim időre és mennyiért lehet hosszabbítani.

Freehold – Ez a legtisztább, ez ugyan az mint otthon, teleket , házat  mindent megveszel. Egy csavar szokott lenni mikor a hirdetésben megjelenik az a szó, hogy Chain.  Ebben az esetben az eladó akkor költözik ki amikor már neki is meg van, hogy hová tud menni.

Shared Ownership – Ez résztulajdon. Az építető eladja az ingatlan egy résztulajdonát, a maradékot pedig lehet bérelni. Az ismeretségi körbe a résztulajdon hiteltörlesztése és a maradék rész bérleti része összességében mindig  alacsonyabb mint azonos lakás bérlése.

Tehát a tuti ház a  Freehold – Chain-free megjelölésű

Persze mint mindenki, mi is az interneten tájékozódtunk, ami tele is van fals információkkal. Itt felsorolok pár dolgot, szigorúan a mi estünkre vonatkoztatva.

-          A banknál elvárás volt, hogy minimum egy éve rendelkezzünk bankszámlával (nem a hitelező banknál, csak úgy általában)

-          Az utolsó 3 hónapot veszik górcső alá

-          Minimum elvárt letét 10%

-          Az állandó költségeknél csak a biztosításokat, üzemanyag költéseket, és akinek van kocsira, TV-re, stb. felvett fogyasztási hitelét akkor azt vizsgálják. Tehát nyugodtan lehet ugyan úgy költeni az ASDA-ba vagy az eBay-en a vizsgált 3 hónap alatt is.

-          A bankok online kalkulátorai szinte tökéletesen pontosak, a Rightmove-on és  Zoopla-n a hirdetés alatt lévők nem, onnan inkább csak a havi egyéb költéseket tudjuk ellenőrizni.

-          66-éves korig adják a hitelt, ha ketten veszik fel, akkor arra az időintervallumra, amikor az idősebb fél eléri a nyugdíj korhatárt.

-          Ha volt már otthon ingatlanod ne kamuzd be, hogy nem, mert leellenőrzik. Nem a bank, az adóhatóság.

-          Az otthoni lakás hiteledel nem kell terhelni az ügyintézőt, nem kérdezik, nem ellenőrzik.

-          A kinézett háznak beköltözhetőnek kell lenni, ha nem az akkor a bank a beköltözéshez szükséges becsült költséget visszatartja. (fűtés, víz, nyílászárok, stb)

-          A hitel folyósítása előtt már biztosítást kell kötni az ingatlanra.

-          A hitel feltétele a független szakértői vélemény, nem csak a ház értékéről, hanem az állapotáról is.

-          Az eladó a folyósítás előtt kifarolhat a történetből és akkor bukjuk a felmérési költségeket.

A költségekről is rengeteg mindent olvastunk. Nekünk ennyi volt:

Ügyvéd (kötelező):  890 font

Ház állapotának vizsgálata (kötelező): 280 font. Mivel mi tudtuk, hogy egy romot veszünk így a legolcsóbbat választottuk (280 font) , érdemes azért a teljes vizsgálatot választani ez 650 font.

Igazolás az önkormányzattól, hogy mit tervez a környéken a jövőben (kötelező): 180 font 

Hitelközvetítő díja: (nem kötelező) 290 Font

Ingatlan adó: Ez a ház vételárának 125.000.- Font feletti részének 2 %-a

A fentiek alapján egy kb 200.000.- font értékű ház esetén durván 3000 font egyéb költséggel kell kalkulálni a letét felett.

Az egész lebonyolítás idejéről is sok mindent olvastunk. Mi augusztus közepétől kezdtük aktívan keresni a házat, szeptember első hetében találtunk kettő megfelelőt, és pont karácsony előtt kaptuk meg a kulcsot, azaz 4 és fél hónap.

A bank első ellenőrzése 4 nap

A bank végső ellenőrzése 2-3 hét

Önkormányzati igazolás 3 hét

Állapotfelmarás: 2 hét

Várakozás: 2 hónap

A régi albérlet kauciójára ne nagyon kalkuláljon senki, mert az egy külön küzdelem visszaszerezni és megérne egy külön bejegyzést,  

A küzdelmünket a  felujítással a blogon keresztül láthatod vagy csatlakozz az Egy angol ház Facebook-közösségéhez és kövess minket az InstagramonNem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyangolhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7714645313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LondoniTódi · http://greenwichlakas.blog.hu 2019.02.26. 14:30:17

Mintha lemaradt volna a cikk második fele. Már csak azért is, mert vesszővel ér véget...

Pár éve vezettem blogot lakásvásárlásról és egy minimális felújításról: greenwichlakas.blog.hu

frikazojd · http://kocs.ma 2019.02.26. 14:43:45

szerintem meg kell említeni a help to buy-t amikor elég 5% saját pénz, 20%-ot az állam (council) vesz meg és így csak 75%-nyi hitel kell.

ez azért van mert a haldokló nyugaton kizsigerelnek.

2019.02.26. 15:03:26

Hiányzik pár "n" egyes szavak végéről, meg ez egy fél posztnak tűnik, ezt leszámítva érdekes. Hallottam már erről a leasehold dologról, de nem fér a fejembe, hogy ez hogy működhet. Ha lejár a földbérlet, akkor fogd a házad és húzz el? Agyrém :O

Brix 2019.02.26. 15:12:43

Mennyire ár-èrtèk arányos az angol ingatlanpiac? Èves szinten legalább 6-7% - os , befektetèsi összegre vetített hozamot el lehet- e èrni? Azoknak , akik nem rendelkeznek ottani lakcímmel, munkahellyel, van- e lehetősègük hitelt felvenni, jelentős önerő birtokában? A rightmove- on annyi overseas ingatlant hirdetnek , mintha az angolok tömegèvel akarnának kifelè menekülni országukból...Pedig, ritka jó èghajlatú ország, hiszen soha nincs se hideg, se meleg...A gond csak az, hogy masszívan túl van árazva minden, Èszak-Angliát kivève...

gorcsoldo 2019.02.26. 21:43:09

Mi 70 eves korig kaptuk meg a hitelt, szóval hitelezotol függ.
Egy másik pont is kérdéses a számomra saját tapasztalat alapján, de ezt nem írom le.

Jakab.gipsz 2019.02.26. 23:04:40

Érdekes tárgyilagos írás, kösz.

Pajer 2019.02.26. 23:32:06

@frikazojd: Megpróbáltuk, de valami oknál fogva elutasították , így maradt a sima bank.

Pajer 2019.02.26. 23:35:24

@Brix: ha nincs itteni címed és nem élsz itt már legalább 12 hónapja nem ál szóba veled a bank. Nem érzek menekülést, egyszerüen pörög a piac. Mivel mi kvázi nyugdíj előtakarékosságnak vettük iígy hozamot nem kalkulátunk, de most a Brexit egy kicsit biztos megtöri a piacot

Pajer 2019.02.26. 23:38:04

@Kolompár Magneto: Igen a helyesírás mindig is nagy gondom volt, egy barátomat idézve "A helyesírásom rossz, tudom. Ezt kár megírni, 27 éve hallgatom. Ha eltűnnek a hibák akkor feltörték a profilom." , de küzdök

Pajer 2019.02.26. 23:48:13

@LondoniTódi: jogos :), a blogotok az egyik kedvenceim közé tartozik

SomaTheBarber 2019.02.27. 02:11:06

Ugyesek vagytok,nekunk iden lesz 5 eves a befektetes. Mar egy eve nem lakunk benne,mu ka miatt ugy alakult,hogy elkoltoztunk es kiadtuk,de igy is ez a legjobb ut,nem az ablakon dobod ki a penzed,amit lakberre koltenel.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.02.27. 08:06:35

@Kolompár Magneto: leasehold esetén tulajdonképpen nem megvásárolod az ingatlant, hanem párszáz évre előre kifizeted a bérleti díjat. Ha lejárt, lehet hosszabbítani vagy kiköltözni.

Nancsibacsi 2019.02.27. 08:30:30

@frikazojd: "szerintem meg kell említeni a help to buy-t amikor elég 5% saját pénz, 20%-ot az állam (council) vesz meg és így csak 75%-nyi hitel kell."
5% önerő - NYILVÁN nem fog bebukni :-D

gorgo 2019.02.27. 08:44:05

@Pajer
Nagyon szeretem a blogotokat, annak ellenére, hogy nem vagyok (és remélem soha nem is leszek) érintett a szigetországi létben.
VIszont nagyon sok izgalmas kérdésre ad választ! :)
Nem annyira a lényegi részre reflektálnék:
baromi zavaró olvasni, hogy -ban, -ben ragok helyett csak -ba, -be ragokat használsz, amiknek ugye teljesen más a jelentésük.
Én pedig mindig várom a mondat második felét, hátha értelmet nyer a rag választás, de nem :)

Pajer 2019.02.27. 11:45:08

@gorgo: jogos, probálok figyelni
süti beállítások módosítása